Mezökövesd en het Matyó borduurwerk

promofoto 20% promofoto 20% f-book omslag
Bekijk hier:  “Lisa”                          “Arno”                                      “Marika

Mezökövesd (32km van Lake Tisza Holiday Homes (“Tiszameer vakantiehuizen”), 36′ rijden met de auto) is een van de grotere dorpen in Noordoost-Hongarije. Mezökövesd vormt met Tard en Szentistván het hart van de Matyó cultuur.

Mezökövesd01 Mezökövesd02
De kleurrijke, frivole en dichte patronen van het Matyó borduurwerk uit Mezökövesd zijn al meer dan 100 jaar een groot succes. De Matyós stammen uit Slowakije. Het borduurwerk van Matyós uit Mezökövesd is het rijkst qua kleuren en vormen. De kleuren en motieven zijn eindeloos, maar toch wordt het borduurwerk gekenmerkt door strikte regels.

Mezökövesd03     Mezökövesd04
Het meest bekende borduurwerk is de kleurrijke roos. Deze techniek werd ontwikkeld bij het overgaan van borduren op leer naar borduren op textiel. De patronen bedekken de hele oppervlakte en de kleuren zijn sterk en rijk.  Volgens de overlevering is “Matyó” afgeleid van koning Mátyás (Matthias). Mezökövesd was 250 jaar geleden een belangrijke nederzetting. De Heilige Kroon van Hongarije werd een nacht voor Napoleon verborgen in Mezökövesd.   In het eerste weekend van augustus kunt u naar het Matyóland Internationale Volksdans Festival gaan en een “Matyó bruiloft” meemaken.

Mezökövesd05   Mezökövesd06
                                                  het huis van Bori Kisjánko
Het Hadas district is het oude centrum van Mezökövesd. De pittoreske huisjes zijn bijzonder zoals bvb het huis van Bori Kisjánko, een beroemde Matyó borduurster.
Traditioneel handgeschilderd meubilair en gebruiksvoorwerpen ziet u bij de familie Kovács (Kisjankó Bori u. 8-10).  Fleurige kurkentrekkers, bloemrijk versierde spiegels en prachtige wiegjes, stoelen en tafels verlaten zijn atelier in Mezökövesd.  In het Hadas district in Mezökövesd is een traditionele bakkerij. U maakt er kennis met de voorliefde van de Hongaren voor zoet.  Gember koek en zuurstokken vindt u in de speciale bakkerij in Mezökövesd. Ook de pottenbakker maakt prachtige producten in traditionele stijl.

     Mezökövesd07   Mezökövesd08            handgeschilderd meubilair              thermaalbad Zsóry-fürdö

In het Hadas district in Mezökövesd loopt u een goede kans om mensen in de traditionele klederdracht van de Matyó tegen te komen. Er zijn regelmatig optredens van deze dansers. U kunt hierover informatie krijgen bij de VVV.
Het Matyó museum in Mezökövesd ((Mártírok u. 21) verhaalt over het leven en werk van de Matyó.
Zwemmen en uitrusten kan in thermaalbad Zsóry-fürdö (Napfürdő utca 2) net buiten Mezökövesd. Tijdens testboringen naar olie in 1939 spoot water van 72 graden, rijk aan calcium en magnesium uit een 800 meter diep gat. De bron lag op het landgoed van Lajos Zsóry, die zijn naam aan het thermaalbad verbond. Het water heeft een helende werking en in 1983 kreeg Zsóry de status Thermaalbad.  Het medicinale water helpt tegen artrose en reuma

Mezökövesd09  Mezökövesd12       Museum van landbouwmachines                               Matyó museum

Het Museum van landbouwmachines in Mezökövesd (Eötvös utca 32) laat de ontwikkeling van de landbouw in Hongarije zien.  Het is een uniek museum door de grote en zeldzame collectie: van tractoren en windmolens tot door paarden aangedreven brandweerwagens. Het museum heeft met 2600 machines de grootste collectie landbouwmachines van Hongarije.
Elke woensdag is er markt in Mezökövesd. Op de Használtcikk Piác (tweedehandsmarkt) zijn de gekste dingen te koop, van megagrote goulashketels om op een houtvuurtje soep te koken tot meubels en auto-onderdelen.  Het is zeker niet allemaal tweedehands. De prijzen zijn vaak zeer scherp.

Een volledig pdf-document met activiteiten om en rond de Lake Tisza Holiday Homes vakantiehuizen mailen wij u graag door na reservatie en betaling van het voorschot zodat u al gezellig kan beginnen met dromen en plannen!