Het zomerpaleis van “Sissi”

promofoto 20% promofoto 20% f-book omslag
Bekijk hier:  “Lisa”                          “Arno”                                      “Marika

Rond 1730 begon Gödöllö (stad gelegen op 120 km van Lake Tisza Holiday Homes vakantiewoningen, 1u22′ met de wagen, richting Budapest) pas een plaats van betekenis te worden. De Hongaars grootgrondbezitter Antal Grassalkovich komt in het bezit van dit stukje Hongarije en begint met de bouw van een groot slot in het nietige dorpje.

Sissi01  Sissi02
Het schitterende slot geheel in barok stijl opgetrokken trekt gelijk het hele dorp in aanzien omhoog en in 1763 kreeg het zelfs marktrechten.
Maar zoals aan alles een einde komt is ook de Grassalkovich dynastie geen eeuwig leven beschoren.  Met de dood van de laatste mannelijke telg uit het geslacht van Antal  Grassalkovich in het jaar 1841 sterft de mannelijke tak van de familie uit en raakt het paleis in verval.

Sissi03  Sissi04

In het jaar 1867 koopt de Hongaarse overheid het slot. Deze schenkt het weer aan Frans Jozef 1 van Oostenrijk bij zijn kroning als Koning van Hongarije. Vooral Koningin Elisabeth, of zoals de meeste mensen haar kennen, Sissi, genoot erg van het  buitenverblijf in Gödöllö. Deze positieve instelling had grote gevolgen voor het kleine stadje en Gödöllö groeide uit tot een mondaine plek voor de Hongaarse adel. Sissi haalde uit het leven wat er maar uit te halen viel en organiseerde gigantische familie feesten en jachtfestijnen. Daar zij een groot liefhebster van paarden was werden er veelvuldig paardenshows georganiseerd.

Sissi05  Sissi06

Toen Sissi in 1898 overleed kwam er aan al die pracht en praal abrupt een einde. Franz Jozef had niet die liefde voor Gödöllö als zijn keizerin en bezocht het maar hoogst zelden. Toen in 1918 de monarchie in elkaar stortte kwam aan dit festijn een einde.

Een volledig pdf-document met activiteiten om en rond de Lake Tisza Holiday Homes vakantiehuizen mailen wij u graag door na reservatie en betaling van het voorschot zodat u al gezellig kan beginnen met dromen en plannen!