Het ontstaan van het Tiszameer

promofoto 20% promofoto 20% f-book omslag
Bekijk hier:  “Lisa”                          “Arno”                                      “Marika

Het Tiszameer (Hongaars: Tisza-tó), ook wel bekend als Kisköre Reservoir (Hongaars: Kiskörei-víztározó) en basis van Lake Tisza Holiday Homes  (“Tiszameer vakantiehuizen”) is het grootste kunstmatige meer in Hongarije. Het is gelegen aan de zuidoostelijke rand van Heves provincie, naast de provincies Borsod-Abaúj-Zemplen, Hajdu-Bihar en Jász-Nagykun-Szolnok.
Als onderdeel van het overstromingsproject van de Tisza rivier, werd het gebouwd in 1973. De vulling ervan was klaar in 1990, resulterend in een 127 km ² groot meer. Het meer is 27 km lang (omtrek 75km), met een gemiddelde diepte van 1,6 m en een maximale diepte van 17 m en het bevat 43 km ² aan kleine eilanden.

                       dam
                     De dam op de Tisza waardoor het Tiszameer is ontstaan.
Na afronding van het project begonnen de Hongaren massaal naar de site te komen voor een vakantie, omdat het een bijzonder prijsgunstig alternatief is in vergelijking met het drukke en toch wel wat duurdere Balatonmeer, de traditioneel bekende vakantie locatie. Als gevolg daarvan is de toeristische infrastructuur er nu ontwikkeld en de regering heeft het als een officiële toeristische bestemming gecatalogeerd.
Het meer (waarvan een deel natuurgebied is) heeft een nieuwe lokale ecologie met een diversiteit aan vogels, planten en dieren doen ontstaan. In tegenstelling tot het Balatonmeer mag er op Tisza-tó wel met motorboten gevaren worden.  De vakantiehuizen van Lake Tisza Holiday Homes vakantiewoningen zijn direct aan de oever van het meer gelegen in Tiszafüred, de hoofdstad van het Tiszameer.

Een volledig pdf-document met activiteiten om en rond de Lake Tisza Holiday Homes vakantiehuizen in Hongarije mailen wij u graag door na reservatie en betaling van het voorschot zodat u al gezellig kan beginnen met dromen en plannen!