Hongaarse gerechten

promofoto 20% promofoto 20% f-book omslag
Bekijk hier:  “Lisa”                          “Arno”                                      “Marika

De Hongaarse keuken is een kookkunst die karakteristiek is voor Hongarije, of beter gezegd voor de Magyaren die verspreid wonen over Hongarije en omliggende landen zoals Slowakije en Transsylvanië (tegenwoordig onderdeel van Roemenië). Traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoengroenten zoals koolsoorten, pastinaak, aardappels en asperges. Bepaalde fruitsoorten, vers brood, kazen en honing zijn eveneens belangrijk en ook gevogelte zoals gans en eend. De Hongaarse keuken heeft zich mede door Turkse en Oostenrijkse invloeden van een typische boerenkeuken tot een smaakvolle, gevarieerde kookwijze ontwikkeld.  In bijna alle restaurants is er naast de Hongaarse menukaart (“étlap– dat kun je wel onthouden, niet?…) ook een Duits- en/of Engelstalige versie beschikbaar.  De gasten van Lake Tisza Holiday Homes  vakantiewoningen doen zich dan ook graag en vaak tegoed in de spotgoedkope restaurants van Tiszafüred.

visschotelA  ovenschotelVisschotel opgediend en ovenschotel (tijdens bereiding in de oven) in het restaurant Hableány Hotel (Tiszafüred-Örvény – Hunyadi út 2).  Een korte introductie van eetgelegenheden in Tiszafüred vindt u hier.

De nationale kookkunst leeft sterk in Hongarije. Ook is er veel rivaliteit tussen regionale varianten van hetzelfde gerecht. Een voorbeeld is de Hongaarse hete vissoep, halászlé of ‘visserssoep’, die een verschillende bereiding heeft aan de oevers van de twee grote Hongaarse rivieren, de Donau, de Tisza & aan het Tiszameer. In Hongarije worden veel soepen gemaakt, deegwaren, pannenkoeken (palacsinta), nagerechten en gebak, zoals dominocakes.

  Halaszle  meggyleves2
                 halászlé – vissoep                                 meggyleveskoude kersensoep

Belangrijk zijn de verschillende soorten groentestoofpotten, die főzelék genoemd worden, maar ook de koude fruitsoepen, zoals koude kersensoep (verrassend heerlijk en lekker verfrissend in de zomer!).  Let wel: főzelék is puur groenten alleen.  Vleesstoofpotten, ovenschotels,  (in mindere mate) biefstuk, geroosterd varkensvlees, rundvlees, gevogelte, lamsvlees op verschillende manieren bereid en Hongaarse worsten, zoals kolbász, de Debrecener worsten en wintersalami.  Verder zijn mengsels van verschillende vleessoorten een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken.

  kelkáposzta-főzelék-300x200  fatanyerkoz
   Kelkáposzta főzelék – koolstoofpot                   fatányéros – mixed grill

Goulash, gefileerde pepers, gefileerde wortels of fatányéros (Hongaarse mixed grill op een houten plateau) kunnen gecombineerd worden met varkensvlees en rundvlees. In heel exclusieve gerechten worden diverse fruitsoorten zoals pruimen en abrikozen meegekookt met het vlees, meestal gecombineerd met risotto, noedels en aardappelen. In de Hongaarse keuken worden ook verschillende soorten kaas geserveerd zoals Túró (een verse kwarkkaas), Trappista, Pàlpusztai en LiptauerOok wordt er vis gegeten, zoals forel, snoekbaars, zalm, riviertong en karper.

    Gulyas  Worst
                                        Goulash                                                           Kolbàsz

Goulash (Hongaars: Gulyás) is de Hongaarse nationale schotel en is een dikke soep. De sterk ingedikte variant zoals wij ze hier kennen is daar een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd – je kan ze op restaurant ook in het Duits bestellen als “Rinder- of Schweingulasch“).  Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundsvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. Deze laatste variant is zeer pikant.  Goulash wordt ook bijna steevast bereid (in grote ketels boven open vuur) bij elk volks- of buurtfeest, net als bij ons de pakjes frieten.
Kolbàsz is een gekruide droge varkenssalami uit Hongarije. Hoofdbestanddelen zijn varkensvlees, paprikapoeder, szalonna (spek), knoflook en kummel, maar dit verschilt per regio en bereider. Deze ingrediënten worden in een varkensdarm gestopt en zo gerookt. Bekende soorten kolbász zijn Csabai kolbász en Gyulai kolbász.

patisserie01  patisserie02Hongaren zijn echte zoetekauwen: Tiszafüred telt drie gespecialiseerde verbruiksalons waar ijs en gebak met zeer lekkere koffie naar binnen gewerkt kunnen worden.

afonyas-palacsinta  patisserie03
Palacsinta, Hongaarse pannekoeken, (links) en zalig genieten van twee expresso’s, een stuk taart en 5 bollen ijskreem met slagroom (totale kost 5 Euro…) op het terras van een ijssalon 600m van Lake Tisza Holiday Homes (rechts).

Een volledig pdf-document met activiteiten om en rond de Lake Tisza Holiday Homes vakantiehuizen mailen wij u graag door na reservatie en betaling van het voorschot zodat u al gezellig kan beginnen met dromen en plannen!