De historische stad Eger en de “Stierenbloed”-wijn

promofoto 20% promofoto 20% f-book omslag
Bekijk hier:  “Lisa”                          “Arno”                                      “Marika

Eger01  Eger02
Stadsplein van Eger.                                                   Basiliek van Eger.

 Eger (56 km van Lake Tisza Holiday Homes, 58 minuten met de wagen) is vooral bekend om zijn historisch centrum en om “het beleg van Eger”.  Gedurende de Ottomaanse bezetting van Hongarije, werd Eger een belangrijk grensbastion. In 1552 werd de stad door een grote Turkse legermacht omsingeld.
Onder leiding van Istvan Dobo  vochten de verdedigers van de burcht (2100 mensen, inclusief vrouwen en kinderen) succesvol tegen een overmacht van 80.000 Ottomaanse soldaten.
Eger03  Eger04
                  Burcht van Eger.                              Galerij in de burcht van Eger.
Vrouwen en kinderen, die kuipen kokend water en teer op de belegeraars stortten, en de mannen die streden weerstonden de aanvallen van het Turkse beleg.  De naam van de bekendste wijn van Hongarije, Egri Bikavér (wat “stierenbloed” betekent) komt voort uit twee legendes rond deze overwinning.

Eger07  Eger08  Eger09
Al eeuwen lang zijn de wijnen van Eger beroemd tot ver over de landsgrenzen. Dat geldt dan vooral voor de Egri Bikavér en de Medoc Noir, maar ook voor de Egri Leányka, de Grand Burgundy en de Kadarka. De naam Bikavér of Stierenbloed mag alleen gebruikt worden door de wijnregio`s Eger en Szekszárd.  Om zichzelf op de been te houden werden tijdens “het beleg van Eger” door de verdedigers van de burcht grote hoeveelheden rode wijn gedronken, waarna zij met rood “bebloede” baarden, vechtend als dolle stieren, de Turkse aanvallen keer op keer afsloegen. De Turken, die door hun islamitische geloof het bestaan van alcohol niet kenden, dropen uiteindelijk af. De reputatie van Hongaars Stierenbloed uit Eger was gevestigd.

Eger10    Eger11
                           Het gigantische wijngoed Korona Borház bij Eger
In de “vallei der mooie vrouwen”  (“Szépasszonyvölgy” – straatadres: Szépasszonyvölgy utca – Eger) vind je een concentratie van wijnkelders en eetgelegenheden.

Voor wie nog steeds mocht denken dat de 21e eeuw aan Hongarije voorbij gaat raden we aan om op deze link het Eger szalok furdo wellness-complex (in de buurt van Eger en Korona Borház even te gaan bekijken…).

Een volledig pdf-document met activiteiten om en rond de Lake Tisza Holiday Homes vakantiehuizen mailen wij u graag door na reservatie en betaling van het voorschot zodat u al gezellig kan beginnen met dromen en plannen!